Go Back

AVR en Dacom Farm Intelligence bieden velddata op presenteerblaadje

Beschrijving

AVR en Dacom Farm Intelligence bieden velddata op presenteerblaadje

 

Samenbrengen veld- en machinedata verkleint benodigde teeltmiddelen

Landbouwmachineproducent AVR stelt al enige tijd de nodige technologie ter beschikking aan landbouwbedrijven om data te gaan verzamelen. Deze data wordt gevisualiseerd op het digitale AVR Connect platform. Voordeel voor de landbouwer is dat hij een beter, én real time inzicht krijgt over wat er met de machine gebeurt, hoe die aan het werken is, en hoe dit efficiënter kan.

Een doorontwikkeling op dit platform is de samenwerking met Dacom Farm Intelligence waardoor ook de perceelsdata gekoppeld wordt aan de machinedata om tot een nog vollediger beeld te komen. Doel is om de teeltkosten te verlagen en bij te dragen aan een duurzame voedselproductie, dankzij de gerichte adviezen die voortvloeien uit de beveiligde koppelingen tussen AVR Connect en de Dacom Cloudfarm applicatie.

 

Werking: AVR Connect haalt automatisch Cloudfarm velddata binnen

Vanuit AVR Connect kan nu heel gemakkelijk een beveiligde koppeling opgezet worden met het Dacom Cloudfarm pakket (als de teler een Cloudfarm abonnement bij Dacom heeft). De AVR-machinedata kan automatisch in Cloudfarm ingelezen worden en omgekeerd kan de velddata in AVR Connect ingelezen worden.

Tijdens het rooien of poten wordt elke seconde:

  • het actuele brandstofverbruik,
  • de opbrengst,
  • of het aantal geplante aardappels per vierkante meter gelogd.
  • De gemeten locatie-data en de totalen komen draadloos beschikbaar in AVR Connect.

In deze koppeling kunnen velden tussen beide platformen gesynchroniseerd worden, naast het doorsturen van opbrengst- en andere machinedata van de geconnecteerde AVR-rooiers naar Dacom, om bijvoorbeeld opbrengstkaartjes te visualiseren binnen Dacom.

Na het leggen van een koppeling worden deze gegevens automatisch naar Dacom Cloudfarm gestuurd.

 

Gebruikersvoordeel van gedeelde data

  • Op basis van de totalen kan de teeltfiche automatisch ingevuld worden, bijvoorbeeld een oogst-registratie met uren, brandstofgebruik, gebruikte machine en totalenopbrengst.
  • Deze teeltregistratie kan gebruikt worden voor rapportage, controle van toelatingen, (bijvoorbeeld de veiligheidstermijn) of het berekenen van saldo’s.
  • Gemakkelijk, inzicht (rapportage en kosten) en de verschillen binnen het perceel zichtbaar. 
  • Machinedata kan in Cloudfarm gecombineerd worden met andere databronnen (zoals satelliet, hoogtekaart, grondsoorten) voor bijvoorbeeld analyse-doeleinden.
  • Alle relevante data wordt omgezet in concrete adviezen.

Jacob van den Borne is Akkerbouwer in Reusel (NL) en is één van de aanjagers van deze koppeling. “Tijdens de oogst heb ik geen tijd om de data uit onze AVR Puma’s met de hand in te lezen. Doordat de data nu automatisch in AVR Connect en Cloudfarm verzameld wordt, kan ik goed de verschillen in het perceel in de gaten houden. Ik controleer vooral of de opbrengstgegevens overeenkomen met de andere data uit het groeiseizoen en de eerder genomen precisie-maatregelen.”

 

 

De ontwikkelaars aan het woord

Koen Uyttenhove (IOT Manager AVR): “Om alle uitdagingen aan te kunnen, hebben landbouwers nood aan meer datagedreven beslissingen. Omdat op vandaag noch de boer, de machinebouwer of andere toeleveranciers alle data in handen heeft, zijn samenwerkingen zoals met Dacom nodig om het totaalbeeld in kaart te brengen en zo de voordelen te plukken die deze gezamenlijke data brengt.”

Erik-Jan Blanksma (Lead Developer Cloudfarm): “Vooruitstrevende landbouwers benaderen ons vaak met ideeën. Zo is ook het Cloudfarm product ontstaan, waar we van allerlei verschillende machines as-applied data uit het veld verzamelen, inzichtelijk maken en inzetten voor het gebruik van taakkaarten”.

Koen Uyttenhove: “Samen met Dacom willen we landbouwers verder stimuleren om velden aan te maken en de interessante data die verzameld kan worden te gebruiken om hun opbrengsten te gaan optimaliseren.”

 

Praktisch

Dit pakket is een optie op de AVR Puma 3, Puma 4.0 en AVR Ceres 440. Meer info bij uw lokale dealer of AVR Sales verantwoordelijke.

Een Cloudfarm abonnement is beschikbaar vanaf €25 per maand. Neem gerust contact op met Dacom voor meer informatie.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tine Coopman  |  Marketing & Communicatie  |  +32 (0)51 24 55 66  |  tinecoopman@avr.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mis geen enkel nieuwtje, en krijg als eerste de uitnodigingen voor onze events: schrijf u hier in op onze nieuwsbrief!